İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 31 | ANA TANRIÇA KENTİ
Mermer işçiliğinin en güzel örnekleri burada: Metropolis
Torbalı Ovası’nın batısında bir tepe üzerinde bulunan ve kuruluşu M.Ö. 3’üncü Yüzyıl’a tarihlenen Metropolis Antik Kenti, Ana Tanrıça kenti olarak biliniyor. Helenistik dönemin sanat açısından önemli bir merkezi olduğu bilinen Metropolis’te son derece kaliteli ve özgün heykeltıraşlık eserleri bulunuyor. Özellikle tamamı mermerden yapılmış olan tiyatro, Helenistik dönemin mermer işçiliğinin en güzel örneklerinden.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 5 | OSMANLI ETKİLERİ
Mimarisinin benzeri bulunmayan Osmanlı hanı;
Kızlarağası Hanı.
1744 yılında inşa edilen iki katlı tarihi han, Osmanlı devletinin önemli ticaret merkezlerindendi. Bugün 200 adet dükkânın hizmet verdiği Kızlarağası Hanı, İzmir’in en büyük hanıdır.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 38 | SÖRF-EĞLENCE
Taş evleri görülmeye değer: Alaçatı
Turkuaz boyalı ahşap pencereleriyle tarihî taş evleri, dar sokakları, yel değirmenleri, rüzgâr sörfüne elverişli plajları ve dünyanın en iyi sörf okullarıyla ünlü olan Alaçatı balık restoranları, kafeleri ve barlarıyla da bir cazibe merkezi.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 49 | GİZLİ CENNET TİRE
Geleneksel Salı Pazarı
İzmir’e 80 kilometre uzaklıktaki Tire, salı günleri kurulan ve Türkiye'nin en büyük açık pazarlarından biri olan pazarı ile ünlüdür. Ayrıca Tire'nin "şiş köfte" adlı köftesi (Tire Köfte olarak da anılır), “Keşkek” yemeği ve ot kavurmaları da meşhurdur. Tire’de özel dokuma kumaşlardan “Peştamal” de alabilirsiniz. Özellikle “Tire Peşkiri” olarak bilinen bu dokuma, Osmanlı’da literatüre bile girmiştir.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 26 | HAMAMLAR
Rahatlama zamanı
İzmir, çok sayıda tarihi hamama ev sahipliği yapar. Bunlardan en önemlileri olan Tarihi Karataş Hoşgör Hamamı ve Karantina Hamamı dışında Yeşildirek Hamamı, Çivici Hamamı, Çukur Hamamı ve İstanköy Hamamı gibi çok sayıda tarihi hamam bulunur.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 42 | SOKAKTA SANAT
Urla Sanat Sokağı
Türk el sanatlarından seramik sanatçısına, ressamından antikacısına, zanaatkârından özel tasarım dükkanlarına, galeriden kafe ve restoranına kadar geniş bir yelpaze ile sanatseverleri kucaklayan Urla Sanat Sokağı, sergiler, konserler, tiyatro ve sinema gösterileri, canlı performanslar, workshoplar, söyleşi ve imza günlerine ev sahipliği yapıyor.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 44 | İNANÇ TURİZMİNDE ÖNEMLİ BİR DURAK
Saint Polikarp (Polycarpe) Kilisesi
69-155 yılları arasında yaşamış, Aziz Yuhanna’nın ilk öğrencilerinden olan ve sonradan Aziz ilan edilmiş olan İzmir Piskoposu St. Polikarp’a ithaf edilmiş olan Saint Polikarp (Polycarpe) Kilisesi, İzmir’in en önemli yapılarından biri. Romalı yöneticilerin inancından vazgeçmediği için Kadifekale eteklerindeki Roma Stadyumu’nda yakarak öldürdüğü St. Polikarp’ın adı verilen kilise, bugün Fransız sanatçı Raymond C. Pere imzalı freskleri ile dikkat çekiyor.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 24 | 200 YILLIK HAN
Alışveriş, yeme-içme: Abacıoğlu Hanı
200 senelik bir geçmişe sahip olduğu bilinen Abacıoğlu Hanı, bugün içindeki restoran, hediyelik eşya dükkânı, derici ve kafeleriyle önemli bir cazibe merkezi. Kemeraltı sokaklarında tarihi bir durak olan Abacıoğlu Hanı, Kemeraltı’nda Başdurak Camii’nden Arastaya giden Anafartalar Caddesi’nin sağ tarafında bulunuyor.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 88 | YEREL ÜRÜNLER/ALIŞVERİŞ
110 Yıllık: Ödemiş Pazarı
Ödemiş’te Cumartesi günleri panayır gibi, çok zengin bir pazar kuruluyor. Pazarın 110 yıllık geçmişi olduğu biliniyor. Burada çeşit çeşit meyve-sebze, kuru incir, üzüm, kekik suyu, taze çökelek, köy peksimeti, kestane gibi yerel ürünleri bulmanız mümkün. Kadınlar Pazarı’nda ise el dokumaları, ipek mendiller, Efe oyaları, danteller, ipek böcekçiliği ürünü ham ipekten çarşaf veya giysiler ya da sandıktan çıkmış “Pembezar’dan” iç gömlekleri gibi el emeği ürünler satılıyor. Tarihi Arasta’da ise keçe ve kaybolmaya yüz tutmuş bazı el sanatları örnekleriyle karşılaşırsınız. Ödemiş’in Töngül Pidesi, Katmer’i, Köftesi ise geleneksel lezzetleri arasında.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 1 | ZENGİN TARİHİ
Dünyanın 7 harikasından biri olan Artemis Tapınağı’nın bulunduğu Efes Antik Şehri
Antik Efes Kenti’nin kuruluşu M.Ö. 6000 yıllarına, Neolitik Dönem olarak adlandırılan Cilalı Taş Devri’ne kadar dayanmaktadır. Hz. İsa'nın annesi Meryem Ana’nın, St. Jean ile birlikte Efes'e gelip hayatının son yıllarını burada yaşadığına inanılmaktadır.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 22 | TARİHİ ÇARŞI
Mimari Değer: Kavaflar Çarşısı
1929’da yaptırılan ve Fevzi Paşa Bulvarı üzerinde yer alan Kavaflar Çarşısı, İzmir’in önemli tarihi çarşılarından biri. Tarihi bir atmosferde çift sıralı dükkânlar alışveriş keyfini arttırıyor.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 23 | ALIŞVERİŞ MERKEZİ
Deniz kenarında tarihi bir yapıda alışveriş: Konak Pier
Ünlü Fransız mimar Gustave Eiffel tarafından tasarlanmış olan ve 2003’te restore edilerek alışveriş merkezi olarak kullanılmaya başlayan Konak Pier, tarihi atmosferi, özgün mimarisi, seçkin butik mağazaları ve deniz üzerinde konumlanmış restoranları ile İzmir’in en önemli yapılarından biri.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 45 | KÜLTÜR-SANAT ve EĞLENCE
Kültürpark
İzmir Enternasyonal Fuarı ile anılan Kültürpark, sergi salonları, sanat merkezleri, Resim-Heykel Müzesi, İzmir Tarih ve Sanat Müzesi gibi sanat ve eğlence mekânlarının yanı sıra Lunapark, Paraşüt Kulesi, Gençlik Tiyatrosu, koşu yolu, spor salonu, tenis kortları ile eğlence ve dinlenme mekânı olarak öne çıkıyor. 8000'den fazla ağaç bulunan Kültürpark, bir oksijen deposu olarak da dikkat çekiyor.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 32 | DOĞAL YAŞAM
Yılda 50 bin kuşun uğradığı bölge: İzmir Kuş Cenneti
Çiğli'deki Çamaltı Tuzlası sahası içinde, dünyada nesli tükenmekte olan tepeli pelikanları, pembe kanatlı flamingoları, yalı çapkını, gri ve siyah leylekleri ile 205 kuş türünün yaşadığı İzmir Kuş Cenneti, en önemli sulak alanlarından biri. Yılda 50 bin kuşun uğradığı bölge, kuşların göç yolu üzerinde.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 12 | TURİSTİK KÖY
Otantik köy mutfakları ve şarap evleri: Şirince
Selçuk'un kuzeyinde dağlar arasındaki vadide kurulu olan ve tarihi 150 yıl öncesine kadar uzanan Şirince Köyü’nde eski tarihi evlerden çoğu hala ayakta. Eski evlerin restore edilerek pansiyona dönüştürüldüğü Şirince, otantik köy mutfakları, şarap evleri, lokantaları ve doğası ile ilgi çekiyor.