İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 1 | ZENGİN TARİHİ
Dünyanın 7 harikasından biri olan Artemis Tapınağı’nın bulunduğu Efes Antik Şehri
Antik Efes Kenti’nin kuruluşu M.Ö. 6000 yıllarına, Neolitik Dönem olarak adlandırılan Cilalı Taş Devri’ne kadar dayanmaktadır. Hz. İsa'nın annesi Meryem Ana’nın, St. Jean ile birlikte Efes'e gelip hayatının son yıllarını burada yaşadığına inanılmaktadır.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 2 | KÜLTÜREL ZENGİNLİK
Dünyanın kent merkezindeki en büyük agorasının İzmir’de olması
İzmir Agorası, bugüne dek ortaya çıkarılan dünyanın en büyük Devlet Agorasıdır. Helenistik dönemde kurulmuş olan agorada, günümüze gelebilmiş kalıntıların çoğu M.S. 178 depreminden sonra, İmparator Marcus Aurelius’un destekleriyle yeniden inşa edilen Roma Dönemi agorasına aittir.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 3 | TİCARET YOLU
Kemeraltı Çarşısı’nda gezmek
Yay biçiminde kurulmuş olan tarihi çarşı, 7000 yıllık ticari yapısını kesintisiz olarak korumuştur. Çarşı, 14 bini aşkın işyeriyle birlikte, İzmir’in kültürel ve tarihi mirasının çoğunu içerisinde barındırmaktadır.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 4 | DOĞAL ZENGİNLİKLER
Mavinin, mavi ile buluştuğu yer: Plajlar
Foça, Kuşadası, Çeşme gibi tatil cennetleri, merkeze maksimum 1 saat uzaklıktadır. 45 adet mavi bayraklı plajı bulunan İzmir’in denizi, windsurf, kitesurf ve birçok deniz sporu için oldukça elverişlidir.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 5 | OSMANLI ETKİLERİ
Mimarisinin benzeri bulunmayan Osmanlı hanı;
Kızlarağası Hanı.
1744 yılında inşa edilen iki katlı tarihi han, Osmanlı devletinin önemli ticaret merkezlerindendi. Bugün 200 adet dükkânın hizmet verdiği Kızlarağası Hanı, İzmir’in en büyük hanıdır.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 6 | TARİHİ MİRAS
Kapısında "Ölümün girmesi yasaktır" yazar: Bergama Asklepion Ören Yeri
M.Ö. 4’üncü Yüzyıl’da yapılan ve mitolojideki sağlık ve hekimlik Tanrısı Asklepious'a adanan Asklepion Sağlık ve Tedavi Merkezi, bugün Bergama’nın en önemli turizm duraklarından biri. Kapısında "Ölümün girmesi yasaktır" yazan, "Vasiyetlerin açılmadığı yer" olarak bilinen antik sağlık kenti Asklepion'un hasta tedavilerinde kullanılan telkin ve fizyoterapi çeşitleri bugün hala uygulanıyor.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 7 | DİNLER TARİHİNDE ÖNEMLİ BİR DURAK
Hıristiyanlar için hac yeri: Meryem Ana Evi
Selçuk'taki Bülbüldağı'nda İsa'nın annesi Meryem'in son yıllarını St. Jean (Yuhanna) ile birlikte geçirdiğine inanılan kilise.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 8 | MEDENİYETLER ZENGİNİ BİR MÜZE
Farklı uygarlıkların izi tek bir yerde: Efes Müzesi
Efes ve yakın çevresinde bulunan Miken, Arkaik, Klasik, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı devirlerine ait önemli eserlerin yanı sıra kültürel faaliyetleriyle de Türkiye'nin en önemli müzelerinden biri.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 9 | HZ. İSA’NIN EN SEVDİĞİ HAVARİSİ
İnancın izini sürmek: St. Jean Kilisesi
Bizans İmparatoru Büyük Iustinianus tarafından inşa ettirilmiş olan ve altta Hz. İsa'nın en sevdiği havarisi St. Jean'ın mezarı bulunan, dönemin en büyük yapılarından.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 10 | İNANÇ TURİZMİ
Selçuk’ta farklı hikâyeler öğrenmek: Yedi Uyuyanlar
Geç Roma imparatorlarından Decius zamanında putperestlerin zulmünden kaçan yedi Hıristiyan gencin Panayır Dağı eteklerinde sığındıkları mağara.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 11 | MİMARİ GÜZELLİK
Mimarlık tarihinin eşsiz eserlerinden: İsa Bey Camii
Selçuk ilçesinde, Artemis Tapınağı'yla Saint Jean Kilisesi arasında. 1375 yılında Aydınoğlu İsa Bey tarafından yaptırılmış olan İsa Bey Camii, Türk mimarlık tarihinin Anadolu Beylikleri dönemine ait en eski ve gösterişli eserlerindendir.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 12 | TURİSTİK KÖY
Otantik köy mutfakları ve şarap evleri: Şirince
Selçuk'un kuzeyinde dağlar arasındaki vadide kurulu olan ve tarihi 150 yıl öncesine kadar uzanan Şirince Köyü’nde eski tarihi evlerden çoğu hala ayakta. Eski evlerin restore edilerek pansiyona dönüştürüldüğü Şirince, otantik köy mutfakları, şarap evleri, lokantaları ve doğası ile ilgi çekiyor.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 13 | ANTİK KENT
Truva-Yortan ve Hitit uygarlıklarına ait buluntular: Tepekule (Eski İzmir)
Smyrna'nın (İzmir) ilk kurulduğu bölgedir. İzmir Körfezi'nin kuzeydoğusunda yer alır. Kral Tantolos'un mezar kalıntılarının da bulunduğu Tepekule'de kazı çalışmaları hala devam ediyor. İÖ. 7.yy'a ait megaron tipi evler ile Tantalos'un mezarı önemli arkeolojik kalıntılar arasında.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 14 | AMAZONLARIN İZİNDE
İzmir'i kuşbakışı seyret: Kadifekale
Kadifekale, Tepekule'deki eski İzmir (Smyrna) dışında, kentin Pagos'ta (Kadife Dağı) yeniden kurulduğu alandır. MÖ 4’üncü Yüzyıl’da kurulan kentte bugüne kadar varlıklarını sürdüren Helen, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait kalıntılar bulunur. İzmir'in ve körfezin kuşbakışı seyir noktası olan Kadifekale’de yaşayan Amazon kadınlarının, dağın eteklerinden Meles Çayı kıyılarına indikleri, hâkimiyetlerini uzun yıllar sürdürdükleri rivayet edilir.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 15 | KÖRFEZ SEYRİ
Manzara keyfi: Balçova Teleferik Tesisleri
Körfez-baraj gölü manzarası ve muhteşem doğası ile kentin önemli bir dinlenme ve eğlenme alanı olan Balçova Teleferik Tesisleri’nde İzmir’i kuş bakışı izleyebilirsiniz. Körfez manzaralı seyir terasında gözleme, mantı yiyebilir ya da kır kahvesinde çam ağaçları içinde gün batımını seyredebilirsiniz.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 16 | YEME-İÇME KEYFİ
Kordon’da Bira ve Midye
Kentin en önemli ritüellerinden biri Kordon’da bira-midye keyfi yapmaktadır. Sayısız restoran, kafe, meyhane ve barın olduğu Kordon, özellikle bira ve midye ikilisi için ideal bir keyif ortamı sunmaktadır.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 17 | ALIŞVERİŞ SAATİ
Alsancak’ta gezinti
İzmir’in neredeyse simgeleri haline gelen Gül Sokak, Kıbrıs Şehitleri Caddesi ve Gündoğdu Meydanı, hem kafeleri ve restoranları ile kentin en hareketli bölgeleri olarak hem de ünlü markalara ev sahipliği yapan mağazalarıyla öne çıkıyor.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 18 | SİMGE YAPI
Bir mimari değer: Saat Kulesi
İzmir’in simgesi olan İzmir Saat Kulesi, II. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yılını kutlamak üzere yaptırılmıştır. Konak Meydanı’nda yer alan saat 25 metre uzunluğa sahiptir.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 19 | MUSEVİ KÜLTÜRÜ
Sinagog zengini: Havra Sokağı
Birbirine çok yakın dokuz sinagogun bulunduğu Havra Sokağı, İzmir’de Musevi kültürünün izlerinin sürülebileceği önemli bölgelerden biri. 15’inci Yüzyıl’dan beri "Yahudi Mahallesi" olarak bilinen bu yer, Yahudilerin İspanya ve Portekiz'den sürüldükten sonra Osmanlılar tarafından kabul edilip geldikleri İzmir'deki ilk yerleşim alanı.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 20 | OSMANLI HANI
Tarihi atmosferini koruyan bir yapı: Kızlarağası Hanı
1744 yılında inşa edilen, anıtsal ve mimari özelliğiyle Osmanlı hanları arasında özgün bir niteliği olan Kızlarağası Hanı, ziyaretçilerine tarihi atmosfer içinde dinlenme ve alışveriş imkânı sunuyor. Üst katta el işçiliği ürünlerin satıldığı dükkânlar ve tanınması gereken ustalar bulunan han, İzmir’deki hanların en büyüğü ve en görkemlisi.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 22 | TARİHİ ÇARŞI
Mimari Değer: Kavaflar Çarşısı
1929’da yaptırılan ve Fevzi Paşa Bulvarı üzerinde yer alan Kavaflar Çarşısı, İzmir’in önemli tarihi çarşılarından biri. Tarihi bir atmosferde çift sıralı dükkânlar alışveriş keyfini arttırıyor.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 23 | ALIŞVERİŞ MERKEZİ
Deniz kenarında tarihi bir yapıda alışveriş: Konak Pier
Ünlü Fransız mimar Gustave Eiffel tarafından tasarlanmış olan ve 2003’te restore edilerek alışveriş merkezi olarak kullanılmaya başlayan Konak Pier, tarihi atmosferi, özgün mimarisi, seçkin butik mağazaları ve deniz üzerinde konumlanmış restoranları ile İzmir’in en önemli yapılarından biri.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 24 | 200 YILLIK HAN
Alışveriş, yeme-içme: Abacıoğlu Hanı
200 senelik bir geçmişe sahip olduğu bilinen Abacıoğlu Hanı, bugün içindeki restoran, hediyelik eşya dükkânı, derici ve kafeleriyle önemli bir cazibe merkezi. Kemeraltı sokaklarında tarihi bir durak olan Abacıoğlu Hanı, Kemeraltı’nda Başdurak Camii’nden Arastaya giden Anafartalar Caddesi’nin sağ tarafında bulunuyor.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 25 | MİMARİ DEĞER/DİNİ YAPI
İzmir’in en eski ve en büyük camisi: Hisar Camii
Aydınoğlu Yakup Bey tarafından 1597’de yaptırılan, İzmir'in en eski ve en büyük camisi olma özelliğini elinde bulunduran Hisar Camisi, Kemeraltı’nın mimarisiyle ilgi çeken yapılarından.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 26 | HAMAMLAR
Rahatlama zamanı
İzmir, çok sayıda tarihi hamama ev sahipliği yapar. Bunlardan en önemlileri olan Tarihi Karataş Hoşgör Hamamı ve Karantina Hamamı dışında Yeşildirek Hamamı, Çivici Hamamı, Çukur Hamamı ve İstanköy Hamamı gibi çok sayıda tarihi hamam bulunur.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 27 | MEYDAN-ŞADIRVAN
Tarihi meydanlarda suyun rahatlatan sesi
Sebilleri, çeşmeleri ve şadırvanları ile öne çıkan Kemeraltı, özellikle de Alipaşa Meydanı ortasında yer alan ve 19’uncu Yüzyıl ortalarında yaptırıldığı düşünülen Alipaşa Şadırvanı ile ilgi çeker.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 28 | SAKİN ŞEHİR SEFERİHİSAR
Huzurlu bir tatil: Sığacık
2009’da Türkiye’deki ilk Cittaslow olan Seferihisar’ın ufak sahil mahallesi olan ve zamanında Evliya Çelebi’nin de yolunun düştüğü Sığacık, aslında şarap tanrısı Dionysos’un kurduğu Teos antik kentinin günümüzdeki devamı. 12 İon şehrinden biri olan Teos, denizler tanrısı Poseidon’un Ege’de gazabını estirdiği zamanlarda gemicilerin en güvendiği sığınakları olmuş. Bugün ise kalesi, plajları ve mis gibi havası ile önemli bir turizm aksı.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 29 | TARİH, DENİZ VE GÜNEŞ
Bir sahil beldesi: Foça
Bir sahil ilçesi olan Foça, plajları ve koylarıyla "mavi tur" veya diğer gezilerin önemli bir durağıdır. Antik Çağda bir İyon yerleşimi olarak ortaya çıktığında civar denizde yaşayan foklardan dolayı Phokaia adını almış, sözcük günümüze Foça olarak gelmiştir. Birçok tarihi ve turistik gezi yerine sahip Foça’da Homeros’un bahsettiği Siren Kayalıkları, Osmanlı ve diğer medeniyetlerden kalan tarihi evler ve mekânlar, balık restoranları bulunmaktadır.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 31 | ANA TANRIÇA KENTİ
Mermer işçiliğinin en güzel örnekleri burada: Metropolis
Torbalı Ovası’nın batısında bir tepe üzerinde bulunan ve kuruluşu M.Ö. 3’üncü Yüzyıl’a tarihlenen Metropolis Antik Kenti, Ana Tanrıça kenti olarak biliniyor. Helenistik dönemin sanat açısından önemli bir merkezi olduğu bilinen Metropolis’te son derece kaliteli ve özgün heykeltıraşlık eserleri bulunuyor. Özellikle tamamı mermerden yapılmış olan tiyatro, Helenistik dönemin mermer işçiliğinin en güzel örneklerinden.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 32 | DOĞAL YAŞAM
Yılda 50 bin kuşun uğradığı bölge: İzmir Kuş Cenneti
Çiğli'deki Çamaltı Tuzlası sahası içinde, dünyada nesli tükenmekte olan tepeli pelikanları, pembe kanatlı flamingoları, yalı çapkını, gri ve siyah leylekleri ile 205 kuş türünün yaşadığı İzmir Kuş Cenneti, en önemli sulak alanlarından biri. Yılda 50 bin kuşun uğradığı bölge, kuşların göç yolu üzerinde.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 33 | YAYLA KEYFİ
Yazın gezi, kışın kayak: Bozdağ
Ödemiş’te bulunan 1150 metre yükseklikteki Bozdağ Yaylası, bütünüyle asırlık çınar ağaçları, meşe ve çam ormanları ile kaplı. Yaz aylarında gezi ve dinlenme, kışın da dağcılık ve kayak sporlarına elverişli olan Bozdağ, temiz havası, suyu, orman örtüsü ve spor olanakları ile İzmir'in görülmeye değer cennet köylerinden biri.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 35 | SELÇUKLU VE OSMANLI DÖNEMİ YAPILARI
Sivil mimari: Birgi
Ödemiş'te bulunan, özgün kent dokusu bozulmamış, 18’inci ve 19’uncu Yüzyıl sivil mimari yapıları ile ünlü Birgi, İzmir'in görülmeye değer bir yeri. Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait tarihi yapılarla dolu olan Birgi, ayrıca doğal çevre değerlerine de sahip.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 36 | CANLI YAŞAM
Hayvanların özgür dünyası: İzmir Doğal Yaşam Parkı
Çiğli Sasalı’daki 425 dönümlük alana kurulu olan Türkiye’nin ilk Doğal Yaşam Parkı, hayvanların doğal ortamlarındakine benzer hazırlanan barınaklarda özgürce yaşadığı, binlerce ağaç ve bitki çeşitliliği ile kentin ve kentlinin nefes aldığı bir cazibe merkezi.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 37 | İZMİR’İN SİMGESİ
Tadına bakın: Boyoz
1492'de Türkiye'ye yerleşen Sefaradlar tarafından Anadolu ve özellikle İzmir mutfağına katılmış, İzmir damak tadı ile özdeşleşmiş, mayasız bir hamur işi olan Boyoz, bugün İzmir’in simge tatlarından biri. Bunun için en iyi duraklardan biri de Alsancak Dostlar Fırını.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 38 | SÖRF-EĞLENCE
Taş evleri görülmeye değer: Alaçatı
Turkuaz boyalı ahşap pencereleriyle tarihî taş evleri, dar sokakları, yel değirmenleri, rüzgâr sörfüne elverişli plajları ve dünyanın en iyi sörf okullarıyla ünlü olan Alaçatı balık restoranları, kafeleri ve barlarıyla da bir cazibe merkezi.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 39 | KAHVEYE DOYMAK
Fincanda Türk Kahvesi lezzeti
Fincanda pişirilen bol köpüklü dibek kahvesi içmek için en doğru adres Kızlarağası Hanı’nın çevresi. Fincanda pişen bu kahvenin lezzeti hiç kuşkusuz cezvede pişenlerden farklı oluyor.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 41 | YÖRESEL LEZZET
İzmir’e özel bir sandviç: Kumru
Bir çeşit sandviç olan Kumru, İzmir’e has lezzetlerden biridir. Simit hamuruna benzeyen az tuzlu bir hamurdan üretilen ve susama batırılarak fırınlanan Kumru’yu fırınlardan sade olarak alabileceğiniz gibi, sokak satıcıları ve tezgâhlardan içerisine domates, yeşil biber ve İzmir tulumu (peynir) konmuş olarak da alabilirsiniz.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 42 | SOKAKTA SANAT
Urla Sanat Sokağı
Türk el sanatlarından seramik sanatçısına, ressamından antikacısına, zanaatkârından özel tasarım dükkanlarına, galeriden kafe ve restoranına kadar geniş bir yelpaze ile sanatseverleri kucaklayan Urla Sanat Sokağı, sergiler, konserler, tiyatro ve sinema gösterileri, canlı performanslar, workshoplar, söyleşi ve imza günlerine ev sahipliği yapıyor.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 43 | KEYİF
Tarihi Asansör
1907’de Musevi işadamı "Nesim Levi (Bayraklıoğlu)" tarafından, Mithatpaşa Caddesi ile Halilrıfatpaşa Caddesi arasında hızlı ve kolay ulaşım sağlamak amacıyla yaptırılan Asansör, günümüzde eğlence, kültür ve dinlenme mekanı olarak kullanılıyor. Dario Moreno Sokağı’ndan ulaşılan Asansör’den İzmir’i kuşbakışı izlemek mümkün.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 44 | İNANÇ TURİZMİNDE ÖNEMLİ BİR DURAK
Saint Polikarp (Polycarpe) Kilisesi
69-155 yılları arasında yaşamış, Aziz Yuhanna’nın ilk öğrencilerinden olan ve sonradan Aziz ilan edilmiş olan İzmir Piskoposu St. Polikarp’a ithaf edilmiş olan Saint Polikarp (Polycarpe) Kilisesi, İzmir’in en önemli yapılarından biri. Romalı yöneticilerin inancından vazgeçmediği için Kadifekale eteklerindeki Roma Stadyumu’nda yakarak öldürdüğü St. Polikarp’ın adı verilen kilise, bugün Fransız sanatçı Raymond C. Pere imzalı freskleri ile dikkat çekiyor.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 45 | KÜLTÜR-SANAT ve EĞLENCE
Kültürpark
İzmir Enternasyonal Fuarı ile anılan Kültürpark, sergi salonları, sanat merkezleri, Resim-Heykel Müzesi, İzmir Tarih ve Sanat Müzesi gibi sanat ve eğlence mekânlarının yanı sıra Lunapark, Paraşüt Kulesi, Gençlik Tiyatrosu, koşu yolu, spor salonu, tenis kortları ile eğlence ve dinlenme mekânı olarak öne çıkıyor. 8000'den fazla ağaç bulunan Kültürpark, bir oksijen deposu olarak da dikkat çekiyor.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 46 | ALIŞVERİŞ
Karşıyaka Çarşı
Karşıyaka’da her türde mağazanın olduğu Çarşı, yeme-içme mekânları ve kafeleriyle de önemli bir alışveriş yeri olarak öne çıkıyor.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 47 | EGE MUTFAĞI
Esnaf Lokantalarında Yerel Lezzetler
Kemeraltı Çarşısı’nda İzmir ve Ege mutfağının en iyi örneklerini sunan esnaf lokantaları vardır. Şevketi bostan, arapsaçı ya da enginar gibi Ege’ye özgü zeytinyağlılar, Türk ve Osmanlı mutfağının vazgeçilmezi et yemekleri için birkaç adres verilebilir: Tarihi Kısmet Lokantası, Tarihi Güven Lokantası ve Billur Lokantası.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 49 | GİZLİ CENNET TİRE
Geleneksel Salı Pazarı
İzmir’e 80 kilometre uzaklıktaki Tire, salı günleri kurulan ve Türkiye'nin en büyük açık pazarlarından biri olan pazarı ile ünlüdür. Ayrıca Tire'nin "şiş köfte" adlı köftesi (Tire Köfte olarak da anılır), “Keşkek” yemeği ve ot kavurmaları da meşhurdur. Tire’de özel dokuma kumaşlardan “Peştamal” de alabilirsiniz. Özellikle “Tire Peşkiri” olarak bilinen bu dokuma, Osmanlı’da literatüre bile girmiştir.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 50 | 2500 YILLIK AGAMENNON KAPLICALARI
İzmir Balçova Termal Tesisleri
Termal Otel, Kaplıca ve Kür Merkezi olarak hizmet veren İzmir Balçova Termal Tesisleri, tarihte "Agamemnon Kaplıcaları" olarak bilinen ve 2500 yıldan beri insanlık için şifa kaynağı olan kaplıcalarıyla dünyanın dört bir yanından insan ağırlıyor. Norveç Sağlık Bakanlığı ile yapılan antlaşma gereği son 12 yıldır her yıl 1100 - 1300 romatizmalı hasta burada tedavi oluyor.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 58 | DAMAK TADI
Yerel mutfak: İzmir Köfte
Ünü Türkiye çapında olan İzmir Köfte, İzmir mutfağının en sevilen ve en lezzetli tatlarındandır. Patates, domates ve biberin köfte ile birlikte fırınlanması ile yapılan bu yemeği mutlaka tadın.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 72 | URLA’DA İYONYA ETKİSİ
Antik Zeytinyağı işliği ile ünlü: Klazomenai
Urla’da bulunan tarihi İyonya kenti Klazomenai, antik dönemde terrakotta lahitleri ve siyah figürlü yerli seramikleri ile ünlü önemli bir seramik üretim merkezi. Klazomenai ayrıca zeytinyağı ticaretinde de isim yapmış. Kalıntıları arasında yer alan ve M.Ö. 6’ıncı Yüzyıl’a tarihlenen zeytinyağı işliği tanımlanabilen en eski zeytinyağı üretim tesisi olarak biliniyor.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 81 | RUM KİLİSESİ
1992 Yangınından etkilenmeyen tek Rum kilisesi: Aziz Vukolos
Basmane’de bulunan ve 19’uncu Yüzyıl’da Rum Ortodoksları tarafından yaptırılan Aziz Vukolos Kilisesi, 1922 yılında yaşanan Büyük İzmir Yangınından etkilenmeyen tek Rum kilisesi. Günümüzde Kültür Merkezi olarak kullanılan tarihi kilise içinde bulunan müştemilatlardan biri Basın Müzesi, diğeri de İzmirli ünlü modacılar Hanife Çetiner ve Esin Yılmaz’ın koleksiyonlarının sergilendiği anı evi olarak kullanılıyor.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 88 | YEREL ÜRÜNLER/ALIŞVERİŞ
110 Yıllık: Ödemiş Pazarı
Ödemiş’te Cumartesi günleri panayır gibi, çok zengin bir pazar kuruluyor. Pazarın 110 yıllık geçmişi olduğu biliniyor. Burada çeşit çeşit meyve-sebze, kuru incir, üzüm, kekik suyu, taze çökelek, köy peksimeti, kestane gibi yerel ürünleri bulmanız mümkün. Kadınlar Pazarı’nda ise el dokumaları, ipek mendiller, Efe oyaları, danteller, ipek böcekçiliği ürünü ham ipekten çarşaf veya giysiler ya da sandıktan çıkmış “Pembezar’dan” iç gömlekleri gibi el emeği ürünler satılıyor. Tarihi Arasta’da ise keçe ve kaybolmaya yüz tutmuş bazı el sanatları örnekleriyle karşılaşırsınız. Ödemiş’in Töngül Pidesi, Katmer’i, Köftesi ise geleneksel lezzetleri arasında.
İZMİR'E GELMEK İÇİN 100 NEDENNEDEN 96 | DOĞAL YAŞAM
Çam ormanlarıyla ünlü: Gölcük
Ödemiş'i çevreleyen Bozdağlar'da bulunan bu yayla, aynı zamanda gölü ile de ünlü. Göl, çevresi çam ormanları ile kaplı yaylanın tam ortasında. Nefis havası, konaklama tesisleri ile spor kulüplerinin de kamp yeri olarak kullandığı Gölcük tam anlamıyla bir doğa cenneti.